Čokoládový dort je klasikou, která nikdy nezklame. Je lahodný, bohatý a potěší chuťové pohárky všech oslavenců i hostů. Ať už slavíte narozeniny, výročí, nebo jen chcete zpříjemnit obyčejný den, čokoládový dort je perfektní volbou.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek másla
- 1 1/2 hrnku cukru
- 2 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek mléka
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte moukou dortovou formu o průměru 23 cm.
- V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny.
- Po jednom vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
- Střídavě přidávejte moučnou směs a mléko do máslové směsi a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Těsto nalijte do připravené formy a uhlaďte povrch.
- Pečte 30-35 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
- Dort nechte vychladnout ve formě 10 minut, poté ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Poleva:
- 1 hrnek čokoládových lupínků
- 1/2 hrnku smetany na vaření
- 1 lžíce másla
Postup:
- V hrnci na mírném ohni rozehřejte smetanu s máslem.
- Odstavte z ohně a vmíchejte čokoládové lupínky. Nechte 2 minuty stát, poté míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a poleva není hladká.
- Po vychladnutí dortu polevu nalijte na povrch a nechte ji ztuhnout.
Tipy:
- Do těsta můžete přidat 1/2 hrnku nasekaných ořechů nebo čokoládových chipsů.
- Dort můžete ozdobit ovocem, šlehačkou, krémem nebo jedlými květy.
- Místo polevy můžete dort potřít čokoládovým krémem.
- Dort vydrží v lednici až 5 dní.
Čokoládový dort je snadný na přípravu a vždycky chutná skvěle. Je to perfektní dezert na oslavy i na běžné dny. Experimentujte s různými příchutěmi a ozdobami a najděte si kombinaci, která vám nejvíce chutná.